Zo werkt de afdeling multimedia van AFAS met AI

Je kan er niet meer omheen: de wereld wordt steeds meer digitaal met nieuwe uitvindingen die ons leven op alle vlakken gemakkelijker maken. Ben je al bekend met AI of ChatGPT? Zo niet, dan wordt het hoog tijd! Het marketingteam van AFAS maakt er ondertussen dagelijks gebruik van.

Zo werkt de afdeling multimedia van AFAS met AI

Je kan er niet meer omheen: de wereld wordt steeds meer digitaal met nieuwe uitvindingen die ons leven op alle vlakken gemakkelijker maken. Ben je al bekend met AI of ChatGPT? Zo niet, dan wordt het hoog tijd! Het marketingteam van AFAS maakt er ondertussen dagelijks gebruik van.

 

Gaat artificiële intelligentie (AI) onze banen overnemen? Multimedia medewerker Mathias ziet deze technologie niet als een bedreiging voor onze baan. Hij ziet het eerder als een hulpmiddel om het eigen werk te verbeteren. Vergeet dus die achterstand op andere ontwerpers en omarm de spanning van het ontdekken met AI. Voel de adrenaline bij elke nieuwe 'Eureka!' die je naar ongekende hoogtes brengt. Hoe komt dat? Wel, met AI zijn je skills en creativiteit grenzeloos. Duik daarom samen met Mathias in de wereld van AI en onthoud zeker de volgende tip:

Investeer ook in jezelf! Want AI mag dan wel handig zijn, maar je eigen mojo is onvervangbaar.

Casestudy: uitnodiging met een CSR-tintje

Voor het laatste AI-traject maakte Multimedia medewerker Mathias gebruik van de AI-gestuurde tools ChatGPT en Midjourney. Hij ontwierp de uitnodiging voor onze jaarlijkse inspiratiediners met het thema CSR. Als je AFAS kent, dan weet je dat we niet van standaarden houden. Een saaie, niet originele uitnodiging is dus niet aan de orde. Daarom is een opvallend pronkstuk nodig en komt versterking van ChatGPT en Midjourney zeker van pas.

  • ChatGPT is een chatbot ontwikkeld door de Amerikaanse onderneming OpenAI. De chatbot is gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een gebruiker. De chat kan allerlei vragen beantwoorden, zoals 'Hoe schrijf ik een goede blog?' en geeft je actuele informatie tot 2021.
  • Midjourney is een innovatieve tool die op basis van korte beschrijvingen (prompts) accuraat afbeeldingen genereert. Wil je een foto van een geschilderde vis met de kleding van Napoleon? Dat kan Midjourney zo voor je maken.

ChatGPT voor goede zoekwoorden

Als Multimedia medewerker raadpleegt Mathias vaak eerst ChatGPT om inspiratie op te doen. Voor de casestudy zocht hij informatie op over de onderwerpen CSR, inspiratiediners en prospecten events. Hoe kan je die termen combineren om een goede prompt te bekomen die resulteert in een afbeelding die je voor ogen hebt?

Het onderzoekproces is voor een designer vaak tijdrovend. Maar met de hulp van ChatGPT vind je snel de perfecte zoektermen die je kan gebruiken in andere AI-tools zoals Midjourney. Het fijne aan ChatGPT is dat je zelf informatie kan aanleveren. Dankzij uitgebreid zoekwerk kan je de chatbot dus wijzer maken.

Midjourney voor dé visual die je in gedachten hebt

Zodra je de juiste zoektermen hebt om je visie tot leven te brengen, kan je aan de slag gaan met het genereren van afbeeldingen in Midjourney. Na enkele aanpassingen van de zoektermen stuitte Mathias op een buitengewoon voorbeeld dat zijn aandacht trok: een planeet op een houten bord. Perfect voor de inspiratiediners met het thema Corporate Social Responsibility.

Tip: het is belangrijk om altijd creatief mee te denken met wat je genereert. Experimenteer met verschillende instellingen en combineer unieke elementen om visuele meesterwerken te creëren.

Bovenstaande gegenereerde afbeelding diende als basis en inspiratie voor het ontwerp. Want je hoeft het niet bij de gegeven foto te houden. Die kan je nog volledig aanpassen in Photoshop om kleine of grote elementen van je afbeelding te vervangen, aanpassen of verwijderen. Na al het experimenteren, kwam Multimedia medewerker Mathias voor het pronkstuk van de uitnodiging uit op de volgende vier resultaten.

Dankzij de hulp van AI krijg je zelf meer tijd om andere creatieve ideeën in het ontwerp te verwerken. Zo kwam Mathias op het idee van een ronde uitsnede. Dat om de kracht van het thema CSR te illustreren aan de hand van de planeet. Als je de uitnodiging opent, dan krijg je te zien dat de aarde op een bord ligt. Dat versterkt dan weer het thema van samen dineren.

ChatGPT en Midjourney zijn versterkende tools die niet alles voor jou doen. Momenteel benut onze afdeling multimedia AI als een creatieve motor waarmee we kunnen sparren. Andere designers of ontwerpers richten zich vaak meer op het creëren van visuals en minder op het creatieve denkproces. Het is echter essentieel voor designers om het belang van een grondig creatief denkproces te erkennen. Daarnaast is het ook belangrijk om de synergie tussen menselijke creativiteit en AI te omarmen om echte baanbrekende resultaten te bereiken.

AI-meetings

Momenteel organiseren we bij AFAS maandelijks een meeting om de nieuwste snufjes van AI te bespreken. Dat om samen te ontdekken hoe de nieuwste tools naadloos kunnen worden toegepast in verschillende sectoren. Op die manier streven we ernaar om voortdurend op de hoogte te blijven van de meest innovatieve mogelijkheden en om ons creatieve denkvermogen te versterken.

Tip: ontdek de kracht van voortdurende innovatie in elk vakgebied. Van marketing en sales tot grafisch ontwerp en softwareontwikkeling. Omarm de uitdagingen van vernieuwing en experimenteer. Het gaat je job en je bedrijf helpen!