Wat is Corporate Social Responsibility? Betekenis en uitleg.

Vanaf 2024 treedt de CSRD-wetgeving in werking. Dat betekent dat een goed CSR-beleid cruciaal wordt voor iedere organisatie. Deze wetgeving vereist dat grote organisaties hierover moeten rapporteren vanaf 2024.

In de rapportage beschrijf je hoe je organisatie ervoor staat en welke impact je hebt op het milieu en de maatschappij. Wij leggen in deze blog uit waar CSR en CSRD voor staan en wat dit betekent voor jouw organisatie vanaf 2024.

 

Wat betekent CSR?

CSR staat voor Corporate Social Responsibility. Het kan vergeleken worden met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het idee achter CSR is dat je als organisatie niet enkel economische doelen nastreeft. Het gaat dus over je verantwoordelijkheid als bedrijf om richtlijnen en KPI's op te stellen (en na te leven) rondom duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen. Daarbij gaat het vooral over milieurechten, sociale rechten, mensenrechten en governance.

Wat betekent CSRD?

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn is in 2022 door de Europese Raad goedgekeurd en is van toepassing op organisaties in alle EU-landen. Naar verwachting zal de richtlijn in 2023 in de landelijke wetgeving worden verwerkt. In het kort: de CSRD houdt in dat organisaties vanaf 2024 verplicht worden om in hun jaarverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu.

Een vergelijkbaar concept is de ESG-rapportage, waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance. Momenteel wordt de ESG-rapportage vooral gebruikt door organisaties die willen laten zien dat ze een duurzame investering zijn voor beleggers.

CSR, MVO en ESG zijn vrijwillig, terwijl CSRD dat niet is. Met deze wetgeving worden grote organisaties verplicht om verantwoording af te leggen over de impact van hun bedrijfsvoering.

Wanneer gaat de CSRD in?

Vanaf 2024 wordt de CSRD geleidelijk geïmplementeerd. Dat betekent dat de EU-richtlijn niet meteen van toepassing is op alle grote organisaties. De uitrol van de CSRD zal als volgt verlopen:

  • Over boekjaar 2024 rapporteren vanaf 2025 voor organisaties die momenteel al werken volgens de NFRD (Non Financial Reporting Directive).
  • Over boekjaar 2025 rapporteren vanaf 2026 voor grote organisaties die momenteel nog niet werken volgens de NFRD en voldoen aan minstens 2 van de volgende kenmerken:
  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 20 miljoen euro op de balans
  • Over boekjaar 2026 rapporteren vanaf 2027 voor beursgenoteerde kmo's.

Wat verandert er met de CSRD-regels?

Zodra de CSRD-regels van toepassing zijn op jouw organisatie, verandert er wel wat. Je gaat dan jaarlijks in je jaarverslag moeten rapporteren over de prestaties op het gebied van duurzaamheid. Daarin moet je de acties en maatregelen die je hebt genomen met betrekking tot mens en milieu onderbouwen.

Verminder je afvalstromen? Maak je het medewerkersbestand divers en inclusief? Elektrificeer je het hele wagenpark? Wat je ook doet, vanaf 2024 moet je al je inspanningen rapporteren. De rapportage wordt grondig nagekeken door je boekhouding en/of CFO. Nadien zal de rapportage onderworpen worden aan een controle door een externe audit.

Het is belangrijk om te weten dat zelfs als je geen duurzame doelen stelt of duurzaam beleid voert, je nog steeds moet rapporteren volgens de CSRD-richtlijnen.

Rapporteren volgens de ESRS-standaard

Als organisatie wil je precies weten waarover je moet rapporteren. Gelukkig biedt de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) hier duidelijkheid over. De ESRS bepaalt hoe en waarover je als organisatie moet rapporteren volgens de CSRG-richtlijnen. Met andere woorden: deze standaard definieert de specifieke punten waarop je moet rapporteren. Dankzij de ESRS-standaard zorgen we ervoor dat alle organisaties op dezelfde onderwerpen rapporteren.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

De implementatie van de CSRD houdt concreet in dat je als organisatie moet gaan rapporteren over jouw inzet voor duurzaamheid. Als je al actief bezig bent met maatschappelijk verantwoord ondernemen, heb je waarschijnlijk al beleid ontwikkeld en doelen gesteld. Als duurzaamheid nog geen prioriteit is binnen jouw organisatie, dan is het nu tijd om daarmee te starten.

Houd er rekening mee dat veranderingen vaak tijd vergen. In sommige gevallen zal duurzaamheid geen leuke extra optie meer zijn, maar een verplichting. Dit is bijvoorbeeld het geval met leaseauto's, er komt een moment waarop die allemaal elektrisch moeten zijn. Aangezien leasecontracten meestal zo'n 5 jaar duren, is het slim om op korte termijn te beginnen met het elektrificeren van jouw wagenpark. Zo voldoe je zeker aan deze verplichting.

Digitalisering van je bedrijfsprocessen

Om te kunnen rapporteren is meten essentieel. Als jouw organisatie waarde hecht aan een duurzame toekomst voor mens en milieu, dan is het stellen en behalen van ambitieuze doelen van groot belang. AFAS biedt verschillende tools om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen. Veel van de benodigde gegevens zijn namelijk al vastgelegd in ons ERP-systeem. Door te digitaliseren en automatiseren, verlopen bedrijfsprocessen precies zoals je ze hebt ingericht. Je hebt goed zicht op hoe het er echt voor staat met je organisatie en je doelen. Dat geldt ook voor het gestructureerd vormen van dossiers voor de CSRD-rapportage.

CSR-dashboard

Om het je makkelijker te maken, hebben we een speciaal CSR-dashboard ontwikkeld. Daarin wordt je vastgelegde bedrijfsinformatie rondom milieu en mensen gevisualiseerd. Denk aan:

  • CO2-uitstoot
  • Energieverbruik
  • Percentage zelf opgewekte energie
  • Samenstelling medewerkersbestand, zoals:
  • Afkomst
  • Gender
  • Leeftijd
  • Gereden kilometers van je wagenpark
  • Percentage elektrische leasewagens

Certificering voor CSRD

Komt jouw organisatie binnenkort onder de CSRD-regels te vallen? Als je toch gaat vastleggen en rapporteren, is het een goed moment om meteen aan de slag te gaan met jouw duurzame ambities door een CSR-beleid te formuleren. Wanneer je voldoet aan de CSRD-eisen, dan overweeg je misschien om je te laten certificeren. Bijvoorbeeld in de vorm van B Corp certificering of de MVO-prestatieladder.

Of het nu gaat om de CSRD-regels of om certificering, door alles vast te leggen in onze software, kan je makkelijk aantonen waar je precies aan voldoet. Al je bedrijfsinformatie is digitaal opgeslagen in een centrale database en veel gegevens worden zelfs automatisch in een rapportage verwerkt. Daardoor toon je eenvoudig aan dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet. Bovendien bespaart het kosten omdat je accountant niet door verschillende bestanden en mappen hoeft te zoeken.

Onze software voldoet aan de Belgische wet- en regelgeving. En omdat we bij AFAS grote fan zijn van CSR, worden eisen vaak al automatisch geïntegreerd in onze software. Door de software te volgen, vergroot je de kans op certificering al aanzienlijk.

Werken volgens gestructureerde processen heeft ook voordelen tijdens audits en controles: alle gegevens zijn al in de software beschikbaar, je hoeft alleen nog de gegevens op een rijtje te zetten. Daardoor kost het controleproces minder tijd en dus minder geld.