De consultant 2.0 is de kaart met suggesties

Je kent ‘m wel. Zo’n IT-consultant die op alles nee zegt.  En misschien had je ooit de pech om er mee samen te werken. Een expert als het aankomt op technische kennis, dat wel. Maar dat alleen is al lang geen garantie meer op succes. Om het allerbeste resultaat te boeken, heb je de consultant 2.0 nodig. Zijn sleutels tot succes? Energie, passie, lef en attitude.

Een eerste vereiste voor de consultant 2.0? Goed kunnen luisteren. Hij moet niet alleen zijn product, maar ook jouw bedrijf door en door kennen. Dat lukt alleen als hij écht naar jou luistert. Hij moet de social skills hebben om signalen op te vangen. En daarop in te pikken. Alleen zo zal jullie gesprek écht ergens over gaan.

Lef en attitude

Maar luisteren betekent niet hetzelfde als slaafs volgen. Wat heb jij tijdens een implementatie aan een jaknikker? Of je nu naar links of rechts wilt – dat type consultant vindt het allemaal prima.

Zo iemand zal voor jou nooit het onderste uit de kan halen. Wat jij verdient, is een consultant die vraagt Waarom wil je dat nu? Is gewoon rechtdoor hier niet beter? Iemand die het je moeilijk maakt en blijft doorvragen. Tot hij helemaal doordringt tot de essentie. En dan meteen twee of drie andere opties voorstelt. De consultant 2.0 is meer dan een keuzemenu. Hij is de kaart met suggesties.

En als je iemand tegenover je krijgt met lef, wordt het nog beter. Want dat betekent dat hij durft te beslissen. Dat hij op de cruciale momenten het heft in handen neemt. Ook als jij even het bos door de bomen niet meer ziet, staat hij paraat.

Energie en passie

Kijk eens rond in jouw bedrijf. Met welke collega’s werk jij het liefste samen? Heb je enkele namen in je hoofd? Gegarandeerd staan er heel wat gepassioneerde collega’s op jouw lijstje. Energieke persoonlijkheden – mannen en vrouwen die iets uitstralen. Waarom belanden nét zij op jouw lijst? Omdat enthousiasme aanstekelijk werkt.

Daarom moet de consultant 2.0 passie hebben voor wat hij doet. Wat ben je met iemand die futloos komt binnensloffen? Die duidelijk uitstraalt dat het van moetes is? Helemaal niets. Je consultant moet energie uitstralen. Maakt je enthousiast over wat gaat komen. Heeft die drive om alles te laten draaien. Als het wat tegenzit, is hij degene die het initiatief neemt.

Je kan een implementatie vergelijken met een safari door de woestijn. Spannend, maar soms ben je niet zeker van je stuk. Stel je voor dat de consultant de reisleider is, en jij meegaat op expeditie. Als die eerste zit te twijfelen, loopt het mis. Want als hij angst toont, dan slaat dat over op zijn reisgenoten – op jou dus! Als hij daarentegen zeker is van zijn stuk, ga jij niet twijfelen. Dan vertrouw je hem. En volg je ‘m, zelfs als het even tegenzit.

Het beste van drie werelden 

Het laatste kenmerk van de consultant 2.0? Dat hij mee is met de vinkjes en parameters, maar ook het totaaloverzicht bewaart. Hij schakelt snel tussen details en helikopterview. De consultant 2.0 opereert over de niveaus heen van consultant, senior consultant en projectleider. Zo zie jij dat de implementatie vooruit gaat. Maar ook waar je precies zit in het hele proces. En belangrijker: waar het allemaal naartoe gaat.

2.0 in zes letters en tien minuten

Wij van AFAS vinden dat elke klant zo’n consultant verdient. Maar hoe vind je zo iemand? Want energie, passie, lef en attitude: dat zijn dingen die je niet kunt leren. Die heb je of die heb je niet. Hoe pikken wij dan de consultants 2.0 eruit voor ons team? Met een sollicitatiegesprek van zes letters en tien minuten.