HR-analytics: data zijn goud waard!

Het is allemaal data wat de klok slaat. Ook van de HR-afdeling wordt verwacht dat ze haar beleid staaft met cijfers en informatie die met de hrm-systemen verzameld worden. Maar de gemiddelde HR-medewerker heeft het vak niet gekozen om zich te verdiepen in cijfers en data. Hoe verbind je de focus op efficiëntie, meetbaarheid en kengetallen met het buikgevoel van de traditionele human resources?

Steeds meer organisaties verwachten van hun HR-afdeling dat die aantoont welke bijdrage ze levert aan het bedrijfsresultaat. Dat is logisch, vindt analyticsdeskundige Irma Doze. “Wanneer het economisch minder gaat in een bedrijf, zie je een verhoogde aandacht voor de kosten. Medewerkers zijn niet alleen stakeholders, maar ook een productiemiddel. Dus is het normaal dat je de opbrengsten tegen de investeringen afweegt.”

Vakgebied in beweging

Softwarepakketten, online tools en apps ontzorgen de HR-medewerker en verzamelen een schat aan data. Die stuurinformatie ondersteunt en adviseert de HR-afdeling bij haar werkzaamheden. “Het vakgebied wordt kwantitatiever”, legt Irma uit. “Zo worden initiatieven rond training of talentontwikkeling meer onderbouwd met concrete businesscases. De ‘O’ uit P&O laat zich meer gelden: het vakgebied maakt een shift richting organisatiekunde.”

Dat maakt human resources minder aantrekkelijk voor medewerkers die vooral vanuit hun buikgevoel werken. “Wie de cijfermatige kant van het beroep niet ontwikkelt, beperkt zijn carrièremogelijkheden”, stelt Irma. “Bedrijven hebben HR-medewerkers nodig die zich opstellen als businesspartners. Ze weten wat er speelt in de organisatie en onderbouwen hun visie met data uit hrm-software. Die aanpak is een voorwaarde om door te groeien als HR-medewerker.”

Cijfervreter

Het is dan ook vanzelfsprekend dat HR-opleidingen steeds meer aandacht geven aan de bedrijfseconomische en analytische kant van het vak. Daarnaast zien we meer mensen met een bedrijfseconomische of bestuurskundige achtergrond in de HR-sector stappen. “Je moet echt geen cijfervreter zijn”, verduidelijkt Irma. “Goochelen met de data uit je hrm-pakket – de statistiek zeg maar – kun je uitbesteden. Belangrijker is dat je de juiste vragen stelt. Wat analyseer je en hoe onderbouw je jouw advies? Daarna moet je de cijfers en analyses in perspectief kunnen plaatsen. Zodra je dat in de vingers hebt, bied je een meerwaarde voor de business.”

De mens blijft centraal

Verdringen de harde cijfers dan de zachte kant van de HR-medewerker? Irma denkt het niet: “In het vakgebied zie je een duidelijke verschuiving van buikgevoel naar onderbouwde analyses. Toch verandert het vak inhoudelijk niet. Ontwikkeling van leiderschap en training van talent blijven bijvoorbeeld ongelooflijk belangrijk. Het grote verschil? Je beslissingen steunen op een stevig fundament. Dát is de kracht van HR-analytics.”

 

Meer weten over E HRM van AFAS?