Meer informatie over het SEPA-stappenplan vindt u op afas.be/sepa
In februari 2014 schakelt Europa over op het betalingssysteem SEPA met het IBAN-nummer. Betalingsprocessen zullen vanaf dan fundamenteel veranderen. Ook de bedrijfssoftware, waaronder het ERP-pakket, moet dus aangepast worden. Dat niet doen, heeft heel wat gevolgen, want zonder overschakeling zullen heel wat betalingen niet eens meer kúnnen plaatsvinden.
Dat zegt ook Robert Koelman, directeur van AFAS in België: “Zelf hebben we onze software voorbereid op SEPA om onze klanten onafgebroken service te bieden. Een rondvraag bij onze klanten toonde aan dat verdere sensibilisering nodig is. Die bevinding wordt ook gestaafd door de officiële cijferdata van de SEPA Steering Comittee”. Om ervoor te zorgen dat uitgaande facturen ook na 1 februari 2014 betaald worden en dat je als bedrijf je medewerkers en leveranciers kunt blijven uitbetalen, is het essentieel nu al de nodige voorbereidingen te treffen.
Nog niet eens de helft van de kmo’s is al helemaal klaar voor de overschakeling naar het systeem met het IBAN-nummer. Daarnaast is maar liefst 30% nog in de voorbereidingsfase en heeft bijna een op vier helemaal nog geen stappen ondernomen. “Kmo’s zijn nog te weinig op de hoogte van wat de overschakeling naar het IBAN-nummer concreet inhoudt. Dat merken we ook bij onze eigen klanten. Momenteel bestaat de grootste uitdaging erin om de vele kleine en middelgrote bedrijven in ons land te informeren en te stimuleren om de overgang te maken”, aldus Robert Koelman. Om kmo’s daarbij te helpen, ontwierp AFAS Software een SEPA-stappenplan.
De Belgische kmo’s hebben dus nog heel wat werk voor de boeg. Maar onze Noorderburen doen het nog slechter. “AFAS is ook actief in Nederland en daar stellen we vast dat de situatie nog een stuk beroerder is. Een duizelingwekkende 70% van de kmo’s is nog niet eens aan de voorbereidingen voor de overschakeling naar SEPA begonnen. Hoog tijd dus om werk te maken van SEPA!”, besluit Robert Koelman.