E-facturatie wordt de norm voor B2B vanaf 2026

Vanaf 2026 wordt elektronische facturatie verplicht voor B2B in België. Nils Cornelis, Productmanager bij AFAS, legt uit hoe we bij AFAS de ontwikkelingen hierover opvolgen.

Wat e-facturatie juist betekent en wat de voordelen ervan zijn, lees je allemaal in deze blog.

 

Wat verandert er vanaf 2026?

Vanaf 1 januari 2026 wordt e-invoicing de norm voor alle B2B-transacties in België. Dat is een grote verandering voor zowel kleine als grote bedrijven. De Kamer keurde het wetsontwerp goed op initiatief van minister van Financiën, Vincent Van Peteghem. Hij wil de btw-kloof verkleinen en het administratieve beheer van bedrijven vereenvoudigen.

De verplichting geldt (nog) niet voor facturen met particuliere klanten. De automatisering van het facturatieproces zal het voor bedrijven mogelijk maken om hun facturen eenvoudiger te verwerken. Dat betekent een doorgedreven vereenvoudiging van je administratie én een versnelling van de digitalisering.

Wat is e-facturatie?

E-facturatie gaat tegenwoordig veel verder dan pdf-facturen digitaal versturen via mail. Het omvat gestructureerde elektronische facturen in UBL-formaat volgens de Europese Peppol-standaard. Dat klinkt heel technisch en ingewikkeld. Maar deze aanpak zorgt ervoor dat facturatie- en boekhoudsoftware automatisch facturen kunnen herkennen en verwerken met minimale manuele tussenkomst van de ondernemer. Het juiste facturatie- en boekhoudpakket kiezen en implementeren, is hierbij dus van cruciaal belang.

Vanuit de ERP-software van AFAS is het al 10 jaar mogelijk om een factuur in pdf- of UBL-formaat te genereren en per mail te versturen naar de klant of leverancier.

Voordelen van e-facturatie

Aan e-facturatie zijn verschillende voordelen verbonden. We sommen de belangrijkste op:

  • Razendsnel facturen maken en versturen
  • E-facturatie is 75% goedkoper dan facturen op papier
  • Boekhoudkundige cijfers zijn altijd actueel omdat facturen direct worden ingeboekt
  • Elektronische facturen worden sneller betaald
  • Minder fouten en bijhorende kosten
  • Snellere en meer betrouwbare verwerking

Elektronische facturatie met het Peppol-netwerk

De federale overheid heeft gekozen voor het Europese Peppol-netwerk om de overstap naar e-facturatie te realiseren. Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is een internationale standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen. Daarmee kunnen overheden en organisaties eenvoudig, snel en veilig elektronische berichten uitwisselen. Als organisatie kan je je met een eenmalige registratie bij een Peppol Access Point aansluiten op het netwerk. Daarna word je automatisch verbonden met alle andere deelnemers. Momenteel wordt slechts 15% van de facturen elektronisch verstuurd in het Peppol-formaat.

Vanuit AFAS volgen we de ontwikkelingen op de voet. We zijn aan het onderzoeken op welke manier we vanuit Profit een aansluiting kunnen maken op het Peppol-netwerk. Momenteel is dat al mogelijk voor de facturen van en naar de overheid met onze partner eConnect. 

Winst uit digitalisering

De overstap naar e-facturatie is een belangrijke stap in de richting van digitalisering. Het biedt veel voordelen én je bespaart kosten als organisatie. Elektronische facturatie zorgt voor een efficiënter, sneller en betrouwbaarder facturatieproces. Daarmee minimaliseer je menselijke fouten en administratieve lasten worden aanzienlijk verlaagd. Dat resulteert in kostenbesparingen en een verbeterde cashflow door snellere betalingen. Daarnaast draagt de automatisering van inkomende en uitgaande facturen bij aan actuele boekhoudkundige gegevens. En daardoor krijg je als organisatie een beter beeld over de financiële gezondheid. Ten slotte bevordert e-facturatie een wereldwijde samenwerking aangezien organisaties makkelijk en veilig elektronische documenten kunnen uitwisselen via internationale netwerken zoals Peppol.

Meer weten over AFAS en elektronische facturatie?

Lees meer over onze ERP-software in de gratis brochure