Bedrijfsprocessen: uitleg en voorbeelden

Bedrijfsprocessen vormen het hart van je organisatie. Goedlopende bedrijfsprocessen zijn essentieel. In deze blog leggen we je uit wat deze processen zijn en waarom ze zo belangrijk zijn.

 

Wat is een bedrijfsproces?

In de basis is een bedrijfsproces een zich herhalende keten van activiteiten. Die keten is gericht op de klant en afgestemd op het bedrijf. Bedrijfsprocessen vormen het fundament van een organisatie.

Je hebt verschillende soorten bedrijfsprocessen. Uiteindelijk zijn alle processen met elkaar verbonden. Wanneer er bij één proces op één afdeling iets fout gaat, dan heeft dat gevolgen voor de hele organisatie. Daarom is het voor een futureproof bedrijf essentieel dat bedrijfsprocessen efficiënt zijn ingericht. Dat zorgt voor een grote toegevoegde waarde voor je bedrijf.

Primaire bedrijfsprocessen

Het zijn de processen die direct te maken hebben met het bedrijfsdoel. Bij de meeste bedrijven hebben deze bedrijfsprocessen te maken met productie en verkoop.

Managementprocessen

Je hebt drie soorten bedrijfsprocessen. Managementprocessen zijn gericht op het besturen van de organisatie en het inrichten van processen.

Ondersteunende bedrijfsprocessen

Die bestaan om de primaire processen goed te kunnen uitvoeren. Voorbeelden: de administratie en de financiële afdeling.

Is het tijd voor bedrijfsprocessen die vlot lopen?

Lees meer over onze ERP-software in de gratis brochure

 

Hoe kun je bedrijfsprocessen verbeteren?

Sommige bedrijven zijn minder enthousiast om hun bedrijfsprocessen in kaart te brengen en aan te pakken. Daarom zijn in de praktijk veel processen suboptimaal ingericht. E-mails worden niet opgepakt, dossiers staan achterin archiefkasten en contracten worden gemaild, geprint, ondertekend, gescand en weer gemaild. En iedereen doet dat dan ook nog eens op zijn of haar eigen manier. Niet futureproof dus!

Je kunt bedrijfsprocessen verbeteren door ze te digitaliseren en automatiseren. Je begint met je bedrijfsprocessen in kaart te brengen. De IT afdeling is daar vaak verantwoordelijk voor, maar ook een andere afdeling kan dit doen. Zo zie je wat al goed loopt en wat nog efficiënter kan. Als je al je processen hebt nagelopen, zie je waarschijnlijk dat er veel bij zijn die digitaal én automatisch kunnen worden uitgevoerd.

Je kunt kiezen voor verschillende tools voor de verschillende afdelingen of voor één softwarepakket. Kleine organisaties kunnen vaak nog uit de voeten met verschillende tools. Maar grotere en groeiende bedrijven ervaren meer efficiëntie als ze één tool gebruiken voor al hun bedrijfsprocessen.

Controle over je bedrijfsprocessen

In je bedrijf lopen verschillende bedrijfsprocessen, van eenvoudig tot complex. Al die processen zijn met elkaar verweven. Primaire processen, managementprocessen en ondersteunende processen zijn belangrijk voor je organisatie.

Tijd voor bedrijfsprocessen die vlot lopen? Lees meer over onze ERP-software.

Voorbeelden van bedrijfsprocessen

Er zijn verschillende soorten bedrijfsprocessen binnen een bedrijf. Een paar voorbeelden:

 • Een klantorder verwerken
 • Verlof aanvragen en toekennen
 • Elektronisch factureren
 • Voorraad bijwerken en inkopen
 • Declaraties indienen en goedkeuren
 • Nieuwe collega's onboarden
 • Werving & selectie

Om de complexiteit van bedrijfsprocessen duidelijk te maken, werken we het laatste voorbeeld voor de afdeling personeelszaken kort uit.

Werving & selectie

Het bedrijfsproces werving & selectie heeft flink wat voeten in de aarde. In de basis verloopt dit proces als volgt:

 • De vacature wordt uitgezet.
 • Je krijgt een sollicitatie binnen (via mail, website of portaal).
 • Je maakt een afspraak voor een sollicitatiegesprek.
 • Je neemt iemand aan en voert zijn of haar gegevens in.
 • Je verstuurt het contractvoorstel.
 • De nieuwe medewerker print het contract, scant het en mailt het ondertekende contract terug.
 • De nieuwe medewerker gaat aan de slag. Vergeet niet om goede onboarding te doen!

Met HRM-software kun je dit bedrijfsproces voor een groot deel automatiseren. Dit is het recruitmentproces als je onze HRM-software gebruikt:

 • De vacature wordt uitgezet via de HRM-software. Je plaatst de vacature automatisch op je werkenbij-site.
 • Je krijgt een sollicitatie binnen via je werkenbij-site.
 • De sollicitant krijgt toegang tot het portaal. Daar vindt hij of zij het contract terug. De sollicitant vult daar zelf de eigen gegevens in.
 • Je maakt via het portaal een afspraak voor een sollicitatiegesprek.
 • Je verstuurt het contractvoorstel via het portaal. De sollicitant zet makkelijk een digitale handtekening.
 • De nieuwe medewerker gaat automatisch het onboardingproces in. 

Je bedrijfsprocessen automatiseren met AFAS Software

Veel administratieve bedrijfsprocessen binnen je organisatie zijn met elkaar verbonden. Van je relaties beheren tot je medewerkers uitbetalen en van projecturen schrijven tot de financiële administratie. Daarom hebben we één compleet ERP-systeem ontwikkeld waarin al die activiteiten plaatsvinden en samenkomen. Zo verlies jij geen tijd aan dubbele vastlegging, je werkt super efficiënt en je richt je zorgeloos op je kerntaken.