Wat doet die HR-manager nu eigenlijk?

Human Resource Management, ofwel HRM, is de afdeling die de brug slaat tussen medewerkers en management. Aan het hoofd staat de HR-manager, die in kleine bedrijven de enige HR-professional kan zijn, maar in grotere organisaties leiding geeft aan een team van HR-medewerkers. Wat de manager van HR zoal doet, lees je hieronder.

 

Wat is een HR-manager?

De HR-manager ontwikkelt en overziet het HR-beleid die bijdragen aan de doelen van de organisatie.

De manager maakt deel uit van het managementteam, maar focust zich op personeelszaken en niet op bijvoorbeeld bedrijfsvoering of operationele besluiten. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerkdagen, fietsleasing, ouderschapsverlof enzovoort.

Waarom is een HR-manager belangrijk?

Tevreden medewerkers zijn goud waard! Ze zijn productiever, creatiever en loyaler aan het bedrijf. Maar hoe groter de organisatie, hoe meer medewerkers je hebt en hoe meer personeelszaken je moet regelen. Daarom kan je best een HR-manager aanstellen die hiervoor verantwoordelijk is i.p.v. iemand die het “er effe bijneemt”.

De verschillende taken van een HR-manager

De manager houdt zich bezig met verschillende zaken. We sommen de voornaamste taken even voor je op:

Efficiënte en correcte loonadministratie

Het is belangrijk dat het loon tijdig wordt uitbetaald en dat alles omtrent ziekte en verlof vlot loopt. Meestal nemen HR-medewerkers dit op, maar de HR-manager draagt hier ook aan bij en is de eindverantwoordelijke. De HR-manager houdt zich minder bezig met administratieve taken, maar vooral met het beleid.

Bekijk ook: alles wat je moet weten over loonadministratie

Juiste medewerker op de juiste plaats

Het doel is natuurlijk om te streven naar een optimale personeelsplanning. Daarmee bedoelen we niet het daadwerkelijk inplannen van medewerkers, maar wel het hele proces van werving en selectie tot de uitdiensttreding. Met andere woorden: de juiste medewerker op de juiste plaats. Een goede HR-manager zorgt ervoor dat de medewerker op het juiste moment promotie krijgt of kan overstappen naar een andere afdeling.

Brug tussen management en medewerkers

Doordat de HR-manager een neutrale positie inneemt tussen werknemer en werkgever, helpt die met eventuele onderlinge problemen. Werknemers kunnen bij de manager terecht wanneer ze ergens tegenaan lopen en dit niet met hun leidinggevende willen/kunnen bespreken. Het is hier de bedoeling om ervoor te zorgen dat de interne communicatie soepel blijft lopen.

Focus op de toekomst met HR-software

Als HR-manager wil je meedenken aan de HR-strategieën van het bedrijf. Je hebt echter naast een uitgebreid takenpakket ook de taak om het overzicht zo goed mogelijk te bewaren. Hoe je dit allemaal écht goed kunt regelen? Met HR software. Hiermee gaan een groot aantal processen automatisch lopen. De uitbetaling van het loon is altijd correct en op het juiste moment, waarbij digitale verlofaanvragen automatisch worden verwerkt. Dankzij de HR-software van AFAS kun je je als HR-manager focussen op de toekomst. En moet je je niet de hele tijd focussen op administratieve taken die tegenwoordig 100% digitaal kunnen worden geregeld.

Breng je HR- en loonadministratie samen in één softwarepakket

Met de software van AFAS regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan!