De vijf pijlers om je bedrijf met data succesvol te maken

De eerste waardevolle handelswaar? Goud. Daarna peper. En nu staat informatie volop in de spotlights. Als ondernemer verdien je er geld mee. Goede informatie maakt het verschil tussen winst en verlies, tussen succes en teleurstelling. Maar om op basis van informatie je bedrijf de juiste kant op te sturen? Daarvoor heb je een stevige fundering nodig. We zetten de vijf pijlers voor je op een rij.

Dé vraag die je jezelf nu stelt: waarom beslissen op basis van informatie? Omzet en winst zijn toch veel logischer? Als bedrijf moet je toch eerst en vooral je klanten goed bedienen? Natuurlijk. Alleen: voor veel groothandels is het allang duidelijk dat informatie - en de kwaliteit ervan - het verschil maakt tussen eigen succes en de concurrentie als een raket voorbij zien schieten. En dat is nu net de reden waarom we je de vijf pijlers meegeven. 

1. Organiseer je bedrijfsdata

Trappen we hiermee een gigantische open deur in? Nee. Want heb jij de discipline om je bureau elke dag proper te houden? Juist. Met je bedrijfsdata is dat net hetzelfde. In je klantengegevens, artikeldata en leveringsadressen zitten al weleens gaten en fouten. Idem voor de gegevens van je ERP-, WMS- of TMS-systemen. En dat leidt tot problemen of vertragingen. Foutje in een leveringsadres? Geen levering. Foutje in de artikeldata? Je klant bestelt een artikel dat hij of zij zo snel mogelijk terug kwijt wil.

2. Leg KPI’s vast

Zodra je je data in orde hebt gebracht, maak je afspraken. Over je voorraden, over de service die je je klanten wilt geven en over hoe je je bedrijf financieel in goede banen wilt leiden. De ideale manier om die afspraken vast te leggen? Met key performance indicators of KPI’s. En die moeten voor iedere werknemer gelijk zijn. Je magazijnbeheerder mag een KPI over de grootte van de voorraad niet anders interpreteren dan je financieel directeur die bijhoudt hoeveel bedrijfskapitaal je voorraad vertegenwoordigt. Je KPI’s moeten voor iedereen in je bedrijf gebaseerd zijn op dezelfde data. Zo zijn ze ook voor iedereen 100% duidelijk.

3. Maak je data overzichtelijk met ERP en dashboards

Data omzetten in informatie? Dat lukt alleen als je een duidelijk overzicht hebt. ERP-software is de sleutel. Want oude registratie- en transactiesystemen tonen je niet wie wat doet in je bedrijf. Data combineren? Snel een overzicht krijgen van welke data je waarvoor gebruikt? Probeer maar. We wensen je veel succes. 

Leveranciers van ERP-systemen hebben de laatste jaren enorme stappen gezet. Hun software is modern en sluit aan bij wat consumenten ondertussen gewoon zijn om op hun smartphone te zien. Je combineert je data heel gemakkelijk. En met dashboards geef je al die informatie overzichtelijk weer. Zo weet je in één oogopslag hoe het met je financiën zit, of je de afspraken met je klanten en leveranciers nakomt, ...

4. Automatiseer activiteiten

 Mensen zijn geen machines. Waarom zou je dan activiteiten die je kunt automatiseren door mensen laten uitvoeren? Inkooporders manueel invoeren of data van een stuk papier in een ERP-systeem overtikken zou ook in jouw bedrijf al verleden tijd moeten zijn. De technologie maakt het mogelijk. Dankzij automatiseren worden je processen betrouwbaarder, omdat je fouten voorkomt. Je wint tijd. En je hebt sneller een duidelijk zicht op je bedrijfsinformatie. De tijd die je werknemers winnen, gebruiken ze om je klanten te bedienen. De meerwaarde die je je zakenrelaties zo biedt, is een van de zaken waarmee je je van je concurrenten onderscheidt.

5. Koppel je software met de systemen van je partners

 Heb je je data in orde gebracht en activiteiten geautomatiseerd? Dan wacht de laatste stap. Koppel je ERP-software met de IT-systemen van ketenpartners. Liefst op zoveel mogelijk vlakken. Baken af welke data je wel en niet deelt. Let wel: zo’n koppeling levert pas op wanneer je data juist zijn. Deel nooit foute informatie met je partners.

Moderne ERP-software heeft onnoemelijk veel standaardkoppelingen om snel gegevens uit te wisselen met leveranciers en afnemers. De grote voordelen? Je partners zien snel de informatie die ze nodig hebben. Zoals de grootte van je voorraad. En ze besparen zelf tijd met data die ze niet meer hoeven in te voeren.

De vijf pijlers: dé weg naar succes

 Omarm de vijf pijlers en vermijd zo een hoop fouten, ontevreden klanten of té veel tijdrovende manuele handelingen. En leer jezelf de discipline aan om je bedrijfs- en artikelinformatie op punt te zetten en je partners goede informatie te blijven geven. Het is de enige manier om succesvol te zijn. En te blijven.


Meer weten over de ERP-oplossing van AFAS?