Almo Woodproducts automatiseert om competitief te blijven

Hugo van Hoegee van Absolvo Controlling helpt kmo's met hun analytische boekhouding. Kort gezegd: dat is de follow-up van kosten en opbrengsten in je onderneming. Voor ALMO Woodproducts uit Neerpelt automatiseerde hij de volledige financiële administratie. Zijn geheime wapen? AFAS Software!

Almo Woodproducts is een jonge kmo die alles in hout maakt voor meubels, keukens en interieur. Albert Heesakker staat aan het roer van de onderneming en de 10 vaste medewerkers nemen de productie voor hun rekening. Je leest het goed: Almo produceert alles in eigen land en daarmee is het bedrijf enig in zijn soort. Want veel houtbedrijven verhuisden hun productie naar Oost-Europa om competitief te blijven.

Boekhouding automatiseren

“Almo moest efficiënter werken om in de toekomst nog overeind te blijven”, begint Hugo zijn verhaal. “Dat betekent de productie én de administratie zo veel mogelijk automatiseren. Voor dat administratieve luik deden ze een beroep op mijn expertise. Doel was om eerst een stevige basis te leggen met een geautomatiseerde boekhouding. Om daarna stap voor stap de overige bedrijfsprocessen aan te pakken. Denk aan voorraadbeheer, werkprocessen en personeelsbeheer.”

“Als financieel controller werk ik al jaren met AFAS Software, dus ken ik het systeem vanbinnen en vanbuiten. De keuze voor AFAS was dan ook snel gemaakt. Het grote voordeel is dat echt alles in dat pakket zit. Groeit je onderneming? Dan groeit AFAS aan hetzelfde ritme mee.”

"Groeit je onderneming? Dan groeit AFAS aan hetzelfde ritme mee.”

Alles digitaal

“Vandaag zit de volledige boekhouding van Almo in AFAS Software – alles verloopt digitaal. Papieren facturen worden gescand en komen direct in het pakket terecht. Zaakvoerder Albert keurt de facturen goed in AFAS en ik zorg voor de betaling ervan. De volledige documentenstroom en boekhouding beheer ik vanuit mijn kantoor in Nederland. Er is dus geen interne financiële medewerker nodig bij Almo en dat is een flinke besparing.”

“Albert twijfelde eerst toen we die manier van werken voorstelden. Maar hij zag snel het ultieme voordeel in: bij Almo hebben ze nu de handen vrij om zich volledig toe te leggen op hun kerntaken. De volledige papierwinkel wordt uitbesteed – ook het fiscale deel van hun boekhouding. Daarvoor rekenen ze op een Belgische fiscalist. Toch houdt Albert de teugels strak in handen, want met de dashboards en rapporteringsmogelijkheden in AFAS ziet hij altijd duidelijk hoe zijn onderneming presteert.”

"Want met de dashboards en rapporteringsmogelijkheden in AFAS ziet hij altijd duidelijk hoe zijn onderneming presteert.”

Nóg meer automatiseren

“Volgend jaar staan de volgende stappen van de administratieve automatisering op het programma”, besluit Hugo. “Dat doen ze bij Almo stapsgewijs, maar zeker. Kwestie van de concurrenten altijd een stapje voor te blijven.”