Een overzicht is pas handig wanneer het volledig is. Je hebt gegevens nodig over aankoop, verkoop en voorraad. Maar evengoed de cijfers over je personeelsbeleid, financiën, projectbeheer en ordermanagement zijn eyeopeners. Een dashboard bundelt al die databronnen – bij voorkeur uit een ERP-database – en presenteert ze heerlijk helder. Zo krijg je een realtimeoverzicht van alle interne – en soms ook externe – processen die belangrijk zijn voor je organisatie. Échte businessintelligence dus.
Soms geef je voorrang aan belangrijke klanten. Vanuit het buikgevoel is die beslissing best te begrijpen. Maar loont die werkelijk de moeite? Zorgen je keuzes voor extra omzet en betere prestaties of leiden ze alleen tot extra kosten? Een dashboard van je logistieke keten maakt dat haarfijn voor je duidelijk. Je weet perfect wat er wanneer geleverd wordt in je magazijn, wat er al op voorraad ligt en wanneer bestellingen bij je klanten moeten zijn. Als je dan een bijzonder verzoek of een uitzonderlijke grote bestelling krijgt van een van je klanten, weet je perfect wat daarvan de impact is. Kortom: dashboards helpen je keuzes te maken. Bovendien kun je met de beschikbare info je voorraadniveau optimaliseren, zodat je groeit zonder dat er te veel kapitaal in je magazijn ligt opgestapeld.
Dashboards gaan hand in hand met key performance indicators – kortweg KPI’s. Dat zijn de belangrijke elementen waarop een onderneming moet of wil presteren. Een druk op de knop en je krijgt via je dashboard het antwoord op de vragen die belangrijk zijn voor je handelszaak. Bijvoorbeeld: Heb ik nog volgende voorraad van artikel x om ook de volgende dagen aan de vraag te voldoen? Hoeveel bestellingen zijn er op dag x verstuurd?
Er zijn nog andere KPI’s die belangrijk zijn voor je handelszaak: alles wat te maken heeft met de aankoop en de omloopsnelheid van je voorraad. De verhouding tussen beschikbaar kapitaal en verwachte inkomsten. En niet te vergeten: klanttevredenheid. Al die KPI’s meet je met een dashboard. Handig daarbij is dat je met filters kunt inzoomen op de getoonde data. Zo maak je eenvoudig een vergelijking met prestaties uit andere periodes.
Denk je er ook aan om met dashboards te werken? Bij AFAS vind je ruim 70 standaard dashboards. Daarmee kom je al een heel eind. Zit het dashboard dat jij nodig hebt er niet bij? Dan maak je dat eenvoudig aan. Wedden dat je niet meer zonder kunt?